tiistai 6. joulukuuta 2011

Kodin sisustus: lyhyt värioppi

Sisustuksessa väreillä on suuri merkitys kodin yleisen ilmeen kannalta. Nyrkkisääntönä kannattaa muistaa, että vaalean päävärin lisäksi tummempia päävärejä voi olla enintään kaksi. Tumma pienentää ja luo tilasta ahtaamman oloisen, kun taas vaalea suurentaa ja luo avaruutta.

Vältä käyttämästä liian kirkkaita ja räikeitä värejä, varsinkaan montaa sekaisin. Ne luovat tilasta helposti raskaan ja silmiin pistävän -- eikä aina kovin positiivisella tavalla.

Väreissä sininen ja punainen ovat molemmat melko tunnelmallisia värejä. Sininen tuo hieman kylmän vivahteen, kun taas punainen on yleensä lämmin. Sinistä käytetään yleensä rauhoittavana värinä, ja se on suosittua mm. terveyskeskuksissa ja odotustiloissa. Punainen taas on romanttinen, mutta hillitysti käytettynä erittäin juhlava ja tyylikäs väri. Liian kirkkaita värejä myös näissä tulee välttää.

Vaalea keltainen ja vihreä ovat käytettyjä pääväreinä, sillä ne ovat molemmat melko neutraaleja, rauhallisia värejä, jotka luovat siistin ja puhtaan tunnelman. Keltainen korostaa hyvin vaaleita ja valkoisia värejä. Edelleen ylilyöntejä kannattaa välttää -- kirkkaan vihreänä loistava olohuone ei ole silmänruokaa.

Ruskea, musta, valkoinen ja harmaa ovat sisustuksessa eniten käytettyjä värejä. Edes värikkäimmän näistä; ruskean sävyistä on hyvin vaikeaa löytää liian kirkasta ja räikeää. Värit ovat hyvin rauhallisia, mutta niistä saadaan kaikkiin tiloihin riittävän eloisia ja raikkaita, etenkin muun sisustuksen ja pienten sisustusliikkeistä ostettujen tavaroiden ohella.

Värejä voi vertailla ja yhdistellä toisiinsa värikarttojen ja näytelappujen avulla -- vertaamalla eri värisiä paperin paloja vierekkäin näkee paremmin sopiiko ko. Värit toisiinsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti