tiistai 29. maaliskuuta 2011

Älä vaaranna henkeäsi, palkkaa sähkömies!

Suomalaiset miehet ovat usein varsinaisia tee-se-itse-sankareita. Suomalainen mies rakentaa omakotitalon hartiapankilla, remontoi kotinsa ja huoltaa autonsa itse säästääkseen rahaa. Hän hallitsee putkimiehen työt yhtä hyvin kuin ammattitaitoinen putkimies ja selviytyy sähköasennuksista kokeneen sähköasentajan tavoin.

Tee vain pienimmät sähkötyöt itse

Sen vuoksi ei olekaan ihme, että asunnoissa on vesivahinkoja ja sähköasennukset on tehty vaarallisesti. Näin ei pitäisi tapahtua: asunto on yleensä perheen suurin yksittäinen omistus, eikä sitä pitäisi altistaa arvoa alentavalle vesivahingolle. Kotikutoiset sähköasennukset voivat puolestaan aiheuttaa tulipalon vaaraa. Lisäksi kodin sähkömiehen asennustyöt voivat olla peräti hengenvaarallisia. Siksi vähänkin suurempiin sähkötöihin on syytä palkata ammattitaitoinen sähkömies.

Vain pienimmät sähkötyöt kannattaa tehdä itse. Näitä ovat esimerkiksi kattovalaisimen liittäminen sokeripalalla sähköjohtoon ja sulakkeen vaihtaminen palaneen tilalle. Toisinaan sähkölaitteen johto on vanhassa laitteessa rikkoontunut -- silloin on jo turvallisuussyistä syytä vaihtaa rikkoutunut johto uuteen sähköjohtoon. Tämäkin voi vielä onnistua kotikonstein.

Missään nimessä "kodin sähkömiehen" ei pidä ryhtyä laajoihin asennustöihin. Vaikkapa omakotitalon sähköjohtojen vetäminen on syytä antaa alan ammattilaisen tehtäväksi. Silloin voit luottaa siihen, että sähkötyöt on tehty oikein, asuntosi on paloturvallinen etkä itse ole vaarassa saada sähköiskua.

Luotettava sähkömies säästää rahaa

Luotettava sähkömies on siksi sekä omakotitalon rakentajan että remontoijan kannalta tarpeellinen. Toisinaan sähkömiestä tarvitaan nopealla varoitusajalla, silloin ei ole valitettavasti aikaa kysellä sukulaisilta ja ystäviltä luotettavaa sähkömiestä. Tällaisessa tilanteessa kannattaa palvelu hankkia tunnetulta ja vakaalta toimijalta -- vaikka työ maksaisi hiukan enemmän, ammattimies osaa asiansa varmasti. Silloin et joudu kenties vuosien päästä uusimaan hutiloiden tehtyä sähköasennusta.

Eräskin ystäväni kertoi, että pian uuteen asuntoon muutettuaan hän havaitsi väärien asennustöiden aiheuttamia valokaaria. Ystäväni kutsui heti sähkömiehen paikalle, joka tunnistikin ongelman lähteen: ongelma oli aiheutunut edellisestä asukkaasta, joka oli pitänyt itseään kaikkeen kykenevänä remonttireiskana. Sähköasennuksiin hänen ei kuitenkaan olisi kannattanut ryhtyä, sillä sähkötyöt oli tehty hengenvaarallisella tavalla.

Huolimattomat sähköasennukset vaarantavat sekä paloturvallisuuden että asukkaiden hengen. Siksi sähkötöiden kanssa ei kannata urheilla -- palkkaa mieluummin ammattitaitoinen sähkömies!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti