sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Puulämmitys on ekologista

Yksi rakentajan pulmista on oikean lämmitysmenetelmän valinta. Öljylämmitys tuntuu jo hiukan vanhanaikaiselta, sähkölämmityksen hinta vaihtelee voimakkaasti, eikä aurinkoenergia riitä Suomen oloissa kovin pitkälle. Maalämpö tekee vielä tulemistaan, ja on yksi varteenotettavista vaihtoehdoista. Kuitenkin perinteinen puulämmitys tukee mukavasti muita lämmitysjärjestelmiä, varsinkin mikäli asut maalla ja käytössäsi on puuta omasta metsästä.

Puulla lämmittäminen on ilmastonmuutoksen kannalta harkittu valinta. Kun poltat puuta, siitä toki vapautuu ilmakehään hiilidioksidia. Kuitenkin puu on kasvaessaan sitonut itseensä kaiken polttamisessa vapautuneen hiilidioksidin. Näin pitkällä tähtäimellä puun polttaminen ei vaikuta tasapainoon lainkaan -- hiili kiertää ilmakehän ja biomassan väliä, ja lämmittää siinä välillä sinun kotiasi.

Puulämmityksen edullisuus riippuu tietysti puun hinnasta. VTT on tehnyt laskelmia, joissa puumotin hinta on 50 euroa. Tällöin puulämmityksessä kilowattitunnin hinnaksi saatiin 6,2 senttiä. Tämä on suunnilleen puolet sähkölämmitykseen käytettävän kilowattitunnin hinnasta! Jos saat lämmityspuut omasta metsästä, pääset tietysti vielä halvemmalla. Siksi omakotitalon rakentajan kannattaa varautua puulämmitykseen aina, kun käytössä on oman metsän puuta. Omakotitalon rakentamisesta jää myös usein runsaasti ylijäämäpuuta, erilaisia laudanpätkiä joita voi poltella pitkään rakennustöiden päättymisen jälkeenkin.

Puulämmityksen käyttäminen on siis sekä ekologinen että taloudellinen valinta. Älä unohda puulämmitystä edes tällä ilmalämpöpumppujen aikakaudella!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti